HET HUMAN DESIGN SYSTEEM

Wie ben je werkelijk? Wat maakt jou uniek, en hoe kun je je leven leiden op een manier die bij uitstek bij jou past?

Human Design Mandala

Het Human Design systeem ben ik nog niet zo lang geleden tegengekomen. Ik werk bijna 30 jaar met astrologie en nog waren er vragen onbeantwoord, zoals: hoe komt het dat ik bepaalde energie overneem van mijn omgeving, hoe moet ik me daartegen beschermen, waarom zie ik duidelijk bepaalde dingen en mijn omgeving niet en vice versa? Human Design heeft me toegelaten in mijn eigen kracht te gaan staan en me duidelijk te realiseren waarop ik moest oppassen en op welk vlak ik mijn intuïties volledig kan vertrouwen. 
Zelf heb ik een reading gekregen van Chetan Parkyn en volg ik zijn lessen voor een eenvoudige lezing van de gaven. Voor mij is dat op het ogenblik genoeg, ik ben er zeker van dat er nog veel meer te leren is op dat vlak en indien je meer informatie nodig hebt, kan ik je doorverwijzen naar Human Design therapeuten.
In de loop van ons leven worden we sterk geconditioneerd door onze ouders, vrienden, leraren, collega’s en anderen om ons heen. Vaak zijn we zo gevuld met de denkbeelden en gevoelens van anderen dat we niet meer in contact staan met ons authentieke zelf. Terwijl het leven zoveel rijker, eenvoudiger en meer vervullend is wanneer je weet wie je bent en wat je nodig hebt – en wat niet.
Het Human Design Systeem is een revolutionaire formule die de esoterische disciplines van astrologie, I Tjing, kabbala en chakrasysteem verenigt met de wetenschappen van astronomie, genetica, biochemie en kwantummechanica.
Aan de hand van je precieze geboortemoment wordt een kaart gemaakt. In deze grafische weergave van jouw unieke ‘blauwdruk’ zijn al deze disciplines verenigd. Uit de chart kunnen onder anderen de bepaling van je centra, je type en autoriteit worden afgeleid. Dit biedt je handvatten om je leven te leiden op een manier die aansluit bij wie je bent.
Het unieke aan dit systeem is dat je een volkomen logische en toetsbare strategie krijgt aangereikt - als het ware een handleiding - om de voor jou juiste beslissingen te kunnen nemen. Je kunt heel gericht uitzoeken of deze strategie voor jou werkt.
De achterliggende wetenschap reikt ver en is ingewikkeld, maar je hoeft die niet te begrijpen om profijt te halen uit een duiding van jouw kaart.
DE HUMAN DESIGN KAART
Het begrijpen van je kaart is een weg naar het ontdekken van nieuwe waarheden en informatie over jezelf. Met deze informatie kun je een reis starten van zelfkennis, zelfontdekking en persoonlijke groei.

5 TYPES

Een van de eerste dingen die we in een Human Design Kaart onderscheiden zijn de 5 types. Van de oneindige mogelijkheden die er in ons genetisch materiaal liggen, laat het Human Design ons duidelijk zien dat we misschien niet zo gecompliceerd zijn als we wel denken, want er zijn slechts 5 basistypen mensen. Natuurlijk zijn er binnen deze groepen miljoenen verschillen aangezien ieder van ons uniek is. Zoals er verschillende bloedgroepen zijn, bestaan er in Design de genetisch-energetische types. Daarvan zijn er drie energietypes, die de Manifestor en de Generator genoemd worden en de combinatie van deze twee: de Manifesterende Generator. Daarnaast zijn er twee niet energietypes, de Projector en de Reflector. 8% van de mensheid is Manifestor, 33% van de mensheid is Manifesterende Generator, 37% van de mensheid is Generator, 21%van de mensheid is Projector en 1%is Reflector.
MANIFESTOREN zijn pure energiewezens. Ze zijn speciaal ontworpen om niet gecontroleerd te worden door wie dan ook. Vaak ontmoeten zij als gevolg hiervan heel veel weerstand in hun leven en ze kunnen zich ten slotte regelmatig heel erg afgesneden voelen van mensen. Net als voor alle types, kan hun leven een stuk eenvoudiger worden als ze de simpele wet begrijpen die voor hun aard geldt.
Thema Kwaadheid Strategie Informeer anderen voordat je handelt
Strategie: onmiddellijke actie.
Beroemde Manifestoren: Prins Willem-Alexander, Madeleine Albright, Elisabeth Kübler-Ross, Krishnamurti,
George W. Bush, Teilhard de Chardin, Jack Nicholson
GENERATOREN zijn ontworpen om te antwoorden op het leven. Anders dan de manifestoren hebben zijn geen idee waar ze naartoe gaan in hun leven totdat ze reageren en antwoorden en kunnen dus niet het leven vooruit plannen. Daarvoor moeten ze eerst wachten tot het leven hen initieert. Generatoren zijn zeer krachtige types, maar tenzij ze begrijpen hoe zij behoren te functioneren, zijn ze de meest gefrustreerde mensen die er rondlopen.
Thema Frustratie
Strategie Wacht totdat je geïnspireerd wordt en kom pas dan in actie
Beroemde Generatoren: Bill Gates, Dalai Lama, Richard Branson, Mozart, Deepak Chopra, Prinses Maxima,
Madonna, John Lennon
Manifesterende Generatoren zijn pure energiedynamo’s met de grootste potentie van alle types. Hun grootste succes hangt af van de mogelijkheid om te wachten. Geduld is een van de moeilijkste lessen en tegelijkertijd een van de grootste gaven. Deze mensen zitten als manifestor in een generator voertuig geperst, waarbij het dilemma is dat de manifestor in actie wil komen en de generator beter kan wachten.
Thema Kwaadheid en Frustratie
Strategie Wacht eerst tot je hebt gereageerd en ga dan direct met al je energie tot handelen over
Beroemde Manifesterende Generatoren: Sean Connery, Moeder Theresa, Maria Callas, Indira Ghandi
PROJECTOREN:
 Je hebt  een specifieke gave om de energie van anderen te begrijpen, te sturen en daar ook mee te werken. Je hebt een diep inzicht in andere mensen, in hun motivaties en probleemgebieden. Je moet wachten tot je inzicht herkend en geapprecieerd wordt voor wie je bent en tot er je gevraagd wordt voor hulp. 21 percent van de bevolking hoort tot dit type. Het wachten op erkenning kan frustrerend zijn en dan wordt je soms bitter. Wanneer je een kamer binnenkomt geef je de indruk van met iedereen te willen praten en door iedereen erkend te willen worden. Waak erover niet te opdringerig over te komen. Je trekt sowieso de aandacht, je hoeft je daarvoor niet in te spannen! Mensen voelen zich aangetrokken door je natuurlijke ‘projectieveld’. Ze worden onbewust aangetrokken tot je kalmte, rust en je specifieke kwaliteiten. Je bent een ideale ‘netwerker’, iemand die gemakkelijk sociale contacten legt en hebt geen enkel probleem om te zien wie bij wie past.
Projectoren moeten leren te genieten van het leven en zijn de beste observeerders. Je bent geboren gids, manager, ideale leiders, organisatoren, coaches en goed met administratie, zolang je de gang van zaken kan overzien. De waarheid is dat een heleboel mensen hun energie niet juist kunnen gebruiken zonder je objectieve bijstand.
Dat wil niet zeggen dat je niet meespeelt in het levensspel, je hebt wel altijd erkenning nodig in de vorm van een uitnodiging. Dat is het allerbelangrijkste voor jou: je hebt een uitnodiging nodig om effectief te zijn. Enkel dan kan je bewondering en begrip verwachten en dan licht gans je wezen op, dan wordt je een bron van licht en inzicht!
Wat bedoelen we nu eigenlijk met een ‘uitnodiging’? Dat kan gaan van een naamkaart waarop een uitdrukkelijke vraag om Een Projector neemt de energie van de andere op in zijn systeem en weet op die manier wat er aan de hand is met die persoon.
Projectors moeten oppassen zich niet teveel te vermoeien, door teveel energie van anderen in hun systeem op te nemen. Vermoeidheid en uitputting zijn je zwakke punt, je Achilles hiel. In een energieke omgeving waar iedereen gestresseerd is, loop je het gevaar dat je stoppen doorslaan, niet-projectors hebben meer energie en je mag niet proberen hen te volgen wanneer ze ‘opgeladen’ zijn. Zoek een kalme plek op en rust uit!
Je zal een signaal krijgen, je zal ‘weten’ wanneer je genoeg gedaan hebt, luister daar dan ook naar en dwing jezelf niet het ritme van anderen te volgen. Forceer jezelf niet enkel om ‘erbij te horen’.
Je zal wel een druk voelen binnenin om erkend te worden, word niet depressief wanneer dat gevoel niet onmiddellijk beantwoord wordt, wanneer je het gevoel hebt dat niemand je gaven ziet. Je zal je dikwijls afvragen: ‘Waarom zien anderen me niet?’. Het enige antwoord hierop is :wees geduldig en realiseer je dat je inbreng niet altijd nodig is. Een Human Design reading heeft een sterk effect op jou omdat je je dadelijk ‘gezien’ en erkend voelt!
Op het werk kan je je als Projector gemakkelijk voorbijgestreefd voelen door de meer energieke types, de waarheid is dat projectoren nodig zijn voor planning en management omdat ze een goed inzicht hebben in het juiste gebruik van al die energie van anderen.
In een relatie heb je moeite je te laten bevelen of niet gerespecteerd te worden. Als partner hou je ervan altijd uitgenodigd te worden, zelfs al gaat het om huishoudelijke taken! Sommige mensen zullen je beschuldigen van luiheid maar je moet respect hebben voor je natuurlijke beperkte energie en je behoefte aan rust en terug opladen van energie. Jij hebt een geweldig inzicht in de energie van je partner en hoe zij die optimaal kan gebruiken. Jij kan door het bos de bomen zien, jij hebt een overzicht in iedere situatie. Je bent goed in organiseren en mensen bij mekaar brengen.
Thema; bitterheid.
Strategie: wachten tot je erkend <ordt.
Bekende Projectoren: Lady Di, Nelson Mandela, Barack Obama, Picasso, JFK, Picasso, Tony Blair, Paul McCartney, Osho (Baghwan)
REFLECTOREN zijn de meest zeldzame van de types aangezien ze niets in hun aard hebben dat vast ligt waar
ze op kunnen vertrouwen. (geen van de 9 centra is ingekleurd). Dit kunnen de meest wijze mensen zijn onder ons, aangezien hun levensritme volkomen worden bepaald door een hemellichaam: de maan. Als ze niet snappen hoe hun design werkt kunnen zij zich diep verloren voelen en overweldigd door het leven.
Thema Teleurstelling , dat je niet wordt gezien
Strategie Je kunt handelen als er 28 dagen voorbij zijn; dit is de cyclus van de maan
Beroemde Reflectoren: Vladimir Horowitz, Uri Geller, Richard Burton, Dostojevski.

9 centra

9 CENTRA

Een van de eerste dingen die je ziet op een kaart zijn de 9 geometrische vormen/velden die in Human Design Centra genoemd worden. Deze negen velden of centra staan voor het volgende:

1 Wortelcentrum Adrenaline of drijfveren om iets te beginnen
2 Sacrale centrum Vitaliteit
3 Solar Plexis centrum Emotie
4 Miltcentrum Intuïtie en angsten
5 Egocentrum Ego of wilskracht
6 G-centrum Identiteit, liefde en richting
7 Keelcentrum Communicatie en manifestatie
8 Ajnacentrum Mentale gewaarzijn; hoe verwerk je informatie?
9 Kruincentrum Inspiratie

Een ingekleurd veld staat voor energie om voor jezelf te gebruiken én om te delen: zenden en bijdragen. Een wit veld staat voor ontvangen, verwerken, loslaten en spiegelen.
36 KANALEN
Tussen de 9 velden zijn er verbindingen zichtbaar die kanalen genoemd worden. Sommigen zijn wit, anderen zwart of zwart rood geblokt en anderen helemaal rood. Er zijn 36 kanalen in het design mogelijk. Elk kanaal bestaat uit steeds twee halven die poorten worden genoemd. Deze kanalen verbinden 64 poorten die overeenkomen met de hexagrammen van de I Ching. Sommige van de poorten kunnen ook wit, zwart of rood of rood-zwart geblokt zijn. Als je iets ingekleurd hebt, dan is het een kwaliteit die jij bij geboorte hebt meegekregen. Als het wit is, is het voor conditionering vatbaar.


BEWUST EN ONBEWUST

Zwarte en rode getallen aan weerszijden van de kaart staan symbool voor onze kwaliteiten, respectievelijk bewust en onbewust .
Een mens heeft net zoveel kwaliteiten bewust als onbewust , maar veelal van een totaal andere aard, hetgeen te zien is doordat de getallen links en rechts van de tekening verschillen. Daardoor is het voor ons vaak lastig
om te onderscheiden of iets onbewust is en dat wij onze kwaliteit wel in een ander herkennen waarvan we zelf denken dat wij dat niet hebben. Het Human Design maakt dat onderscheid direct duidelijk. Je kunt direct na een consult weer beginnen met het toe-eigenen al jouw kwaliteiten.